Rudolf Štajner – misticizam ili nauka

Rudolf Štajner (1861-1925) je osnovao Antropozofiju nakon što se odvojio od Teozofičkog društva. On je i osnivač Getenum slobodnog Univerziteta Spiritualne nauke u Dornau, blizu Bazela. Antropozofija ili mudrost čoveka, ne nameće granice. Ona budi i razvija čovekove metafizičke sposobnosti sa kojima dopunjava znanja stečena putem čula.

Štajner je studirao matematiku, fiziku, hemiju i istoriju na Tehničkom Univerzitetu u Beču. Takodje je posećivao predavanja filozofa Roberta Cimermana i Franca Bretana na Tehničkom Univerzitetu. Završio je doktorsku tezu 1891. na Univerzitetu u Rostoku. Naslov njegove teze je: „Osnovna pitanja epistemiologije, naročito u odnosu na Fihteovu filozofiju nauke.“

Sledeći redovi su parafraza iz Jugoslovenske edicije iz 1987. na Štajnerova predavanja o kosmologiji, filozofiji i religiji. Moderna civilizacija i njena ograničenja prisiljava aktivnosti ljudi u sfere spezijalizacija, na taj način čovek gubi osećaj sa neodvojivom jednistvenom prirodom sa samim sobom. Sam početak te neodvojivosti je u samom jezgru njegove svesti i njegovog Ja. Ova srž je najveći princip njegovog bića i element koji mu daje to unutrašnje jedinstvo. Sa ovim saznanjem ne samo da je čovek jedno jedinstvo nego je baš to jednistvo čoveka refleksija jedinstva Univerzuma. Skrivena metafizička priroda modernog čoveka, ne poznaje to, niti ga opaža, niti mu daje ime. Baš zbog toga Štajnerova deskripcija fenomena ljudske prirode je važna. Štajner govori o medicini, pedagogiji i poljoprivredi kada daje obzervaciju čoveka i sveta.

U ovoj trilogiji Kosmosa, Filozofije i Religije jedinstvo se oseća onda:
1. Mudrost se dobija kroz našu vidovitost i kroz jasno saznanje o etarnom telu
2. Čovek oseća da je deo Kosmosa gde se harmonija otkriva u samoj sebi razumevajući čoveka kao astralno biće.
3. I ono je u kontaktu sa svetom iz koga dolazi i u koji se vraća sa jasnim osećanjem njegovog humanog Ja.
Ova trilogija može da izgleda kao čista apstrakcija ako vidimo ljudsku prirodu samo u okvirima fizičkog tela. Stoga ako želimo da objasnimo Štajnera moramo da uzmemo u obzir duh kao realnost.

Uvećanje tri sposobnosti, mišljenje, osećaj i želju, se dešava onda kada duša odlazi na tri više svesti: imaginarnu, inspirativnu i intuitivnu. Imaginacija, inspiracija i intuicija uvećavaju čovekovu svest i čoveka gde danas on obitava. Ona se može dobiti kada jačamo svest i kada iz fizičkog tela predjemo u svet duha.
Kao što znamo iz istorije filozofije tu su primeri ovakve misli koji još uvek nisu bili u tom obliku. To najpre možemo da vidimo u mislima rane renesanse gde se odvija borba od napuštanja dogme tradicionalne crkve ka oživljavanju antičke humane misli. Takvi primeri su Piko dela Mirandola i Paracelzijus. Naravno to možemo videti i u nauci gde Nikola Kuzanski vidi čoveka kao mikrokosmos i u samoj slici univerzuma.

Dugme od sedefa

Skoro sam gledala film na festivalu dokumentarnog filma: „Dugme od sedefa“, reditelja Patricia Gucmana, čileanskog dokumentariste koji živi u Francuskoj.
U svom filmu on priča o čilenaskim Indijancima koji su živeli u Patagoniji. Bilo je pet plemena i oni su svi bili povezani sa okeanom Pacifika, ili su ga koristili za transport, ili zbog izvora hrane, ili je to bio njihov agape. Ono što je interesantno što je Rudolf Štajner često pominjao stare civilizacije i njihov direktni kontakt sa Univerzumom i svetim duhom. Nisam se mogao odupreti utisku da ovo 10.000 godina staro čilensko pleme, koje ne poznaje Boga ali vidi svoje mrtve povezane sa kosmosom i zvezdama na nebu (verujući da su njihovi mrtvi zvezde), imaju jak osećaj jedinstva sa kosmosom tj. jak osećaj jedinstva čoveka i univerzuma.

Na drugoj strani na severu Čilea imamo veliki observatorijum gde astrofizičari i astronomi posmatraju Kosmos sa brojnim uredjajima. Naravno čovek je uvek bio zaokupljen Univerzumom tragajući za tom vezom koja nedostaje.

Autor: Petar Podolski

One thought on “Rudolf Štajner – misticizam ili nauka”

 1. Danasnja nauka je orjentisana samo na saznanja nepoznatih pojava, preko tehnike i alata koje su samo sebi pripremili da bi dali bilo kakv odgovor, ali je vazno da se za to ” rjesenje” dobije novac. Znaci, nauka je vise politika i tajkun nauka ,nego nastojanje da se saznaju istiniti uzroci pojava i u svemiru i u nama samima. Ako se zeli saznati nesto od tajnih, a do sada nerijesenih, iz bilo koje oblasti, moramo poznavati organizaciju i ustrojstvo univerzuma. Univerzum je dvo entitetan.Osnovni entitet univerzuma je Duhovni entitet univerzuma ( DEU) , koji je Stvoritelj svega onog sto se nalazi u drugom entitetu, a to Materijalno-energetski entitet univerzuma ( MEEU). U DEU je izvrsilac svih stvaranja Apsolutna svjesnost univerzuma ( ASU), koja pretstavlja neizmjernu moc stvaranja i saznavanja.
  I mi ,kao humana bica smo dvo entitetni .Nas MEEU je tijelo, a DEU, je dio Duhovnosti univerzuma, kao iskra, a to je Dusa.
  Osim Duse, nase tijekoje dobilo i mnogo programa koji nam pomazu da mozemo pratiti i iskusavati mnoge pojave u svemiru. Ali postoje i oni programi koji su kocnica nase Individualne svjesnosti, koja treba da uspostavi vezu sa ASU.Najbrzi i najefikasniji link izmedju ASU i IS je intuicija.
  Nivo IS se podize nastojanjem da se sazna istiniti uzrok pojave. Ali kocnicar nase IS, je nas Um, koji pomocu slobodne volje, koristi sve raspolozive mogucnosti da udovolji prohtjevima i zeljama vezanim za materijalno izivljavanje.
  Kada svjesnost dostigne visok nivo, Um odumire i covjek se priblizava prema ASU. U odredjenom vremenu, covjek gubi materijalni entitet i postaje hologramska tacka ASU, odnosno postaje dio DEU. To traje dugo vremena, kada Dusa covjeka promijeni dovoljan broj ” odijela” ili novih tijela, u kojima se “edukuje” za odlazak u tacku od ASU.
  Nauka ovo odbacuje i ignorise, jer misli da je ovo religija. Ovo nema nikakve veze sa religijom, jer je religija dogma od koje, njeni “poslodavci” imaju dobro uzivanje i ispunjavanje prohtjeva slobodne volje. Kreator MEEUi svega u njemu je po nama Bog, ali mnogi ne shvataju sta je Bog. Kratko ,to je opste stanje svih zbivanja i zakoni po kojima se sve obnavlja i odvija u svemiru. Ali treba shvatiti prirodne zakone i postovati ih, i tako ce biti jednostavnije shvatiti njihov zadatak i uticaj.
  Sve sto proizlazi od svjesnosti je istina, a od Uma i slobodne volje je obmana. Tako i nauka bez svjesnosti je obmana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *