Poslednji čuvar ostrva Elis

Roman Gael Žos Poslednji čuvar ostrva Elis koji je objavila izdavačka kuća Heliks u okviru projekta „Spajanje: književna potraga za zajedničkim evropskim iskustvom“, bavi se jednom od najaktuelnijih tema današnjice – temom migracije. Autorka pripoveda o sudbinama ljudi koji su ostavili i sopstvo i svoje najbliže daleko iza sebe, i pokušavaju da sa druge strane okeana pronadju novu mrvicu nade, novi početak i nove istine. Oni koji su u svojim domovinama ostavili sve što su poznavali i voleli, stupaju na američko tlo i nalaze se tu kao tudjinci, bez porekla i korena. Politički kontekst ovog romana sveden je na neopterećujuća bazična opšta mesta, ali univerzalna tema potrage za identitetom i domom uzdignuta je do najvišeg umetničkog nivoa.

Drama i teskoba koju proživljavaju proterani migranti ispripovedana je u vidu rekapitulacija i jednog devetodnevnog dnevničkog zapisa nekadašnjeg upravnika imigracionog centra na ostrvu Elis. NJegovo ime je Džon Mičel. Isprepletena i hronološki razbacana sećanja ovog penzionisanog čuvara ne govore samo o objektivnim uslovima na ostrvu, već kroz njegovu ličnu prizmu čitaoca upoznaju sa njegovom prerano preminulom ženom Liz, sa promiskuitetom, siromaštvom, bolestima, ubistvima, i svim okolnostima koje u istorijskim knjigama nije moguće pronaći.

Gael Žos je pesnikinja i novinarka. Obe karakteristike savršeno su pogodne i izražene u ovom romanu. Temeljno istraživanje istorijske gradje i oslanjanje na mnogobrojna svedočanstva iz perioda o kojem piše poetski su uobličeni u stilski fluidan i gotovo pesnički jezik. Daleko od suvoparnog pamfleta, autorka piše o strastima, strahovima, borbama mnogih intrigantnih i provokativnih likova, kao što su Nela Kazarini, Frančesko Lacarini, Djerdj Kovač i mnogi drugi. Mnoštvo sporednih likova nosi podjednak udeo u težini ove pripovesti, kao što je to slučaj sa sudbinom pripovedača Džona Mičela. Kako je izgubio suprugu, strast ga je obuzela prema italijanki Neli koja mu je dozvolila da je obljubi uz nadu da će nju i njenog mentalno obolelog brata pustiti da udju u Ameriku. Kad Nelu odvajaju od brata a on, slomljen, izvrši samoubistvo, nesrećna devojka proklinje čuvara. „Voda i vatra…. voda i vatra“ – glasilo je njeno prokletstvo. Upravo to prokletstvo, primljeno kao tipično italijansko sujeverje, autorka je uplela u okosnicu fabule. Mičelov život je okončan nesrećnim slučajem – poslednjeg dana svog boravka na ostrvu, neposredno pred dolazak nadležnih organa iz biroa za imigraciju, Mičela je strujni udar bacio pravo u more.

Leš koji pluta i merdevine naslonjene na banderu predstavljaju apsolutno najupečatljiviji simbol ovog romana. Iako je pisao dnevnik, ispovest kojom je pokušao da očisti svoju savest, da podeli sa svetom ili papirom sve mučne trenutke kojih je mogao da se priseti, Mičel u kosmogoniji ovog dela nije mogao ostati nekažnjen. Autorka poput deus ex machine ubija glavnog junaka i pripovedača upravo zato što je u svojim rukama imao previše tudjih života sa kojima je manipulisao po sopstvenom nahodjenju. Iako prikazan kao emotivan, savestan i empatičan lik, Mičel je u svom dnevniku opisao upravo one najintrigantnije situacije i sudbine koje njegov pozitivan karakter dovode u pitanje.

Budući da je roman inspirisan stvarnim istorijskim zbivanjima i da je autorka posetila ovo ozloglašeno mesto, atmosfera i duh vremena uhvaćeni su do tančina, što je sugestivno pojačano i fikcionalnom ličnom ispovešću čuvara. Danas, ostrvo Elis je muzej, ali u periodu izmedju 1892. i 1954. ono je bilo glavni američki Centar za imigraciju. Samo voljom čuvara migrantima je bilo dozvoljeno da udju u Ameriku. Čuvenih 29 pitanja i samo jedan pogrešan odgovor nadu je pretvarao u smrt i pakao.

Globalna drama sa početka prošlog veka zabrinjavajuće je aktuelna i danas. Medjutim, to ne čini ovaj roman angažovanom ili istorijskom književnošću. Pre bismo rekli da je Poslednji čuvar ostrva Elis delo ispovedne proze, dirljivo i aktuelno u ljudskom, humanom smislu, pre nego u socijalnom.

Autorka: Vanja Panić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *