PERFORMANS “JA ĆU RADITI ŠTA JA HOĆU”

Ovu poruku vam je uručila
poznata bh umjetnica:
  
Nadam se da će jednog dana mašine obavljati
besmislene poslove za nas,
no i njima želim slobodan vikend.
  
Radno vrijeme: 24 + 8/7
  
Ja ću raditi šta ja hoću.
Umjetnica Alma Gačanin
alma_gacanin@hotmail.com

Šta  je  Ja ću raditi šta ja hoću?

Svakodnevnica izmaknuta umjetničkom djelovanju, monotonija, obavljanje posla cijeli mjesec bez slobodnog dana bili su dovoljni da se rodi ideja Ja ću raditi šta ja hoću, da se naglas izgovori Ja ću raditi šta ja hoću, da se podijeli sa drugim ljudima, da pokrene na razmišljanje, da oslobodi, da se zaokruži u performansu bh umjetnice Alme Gačanin.

14409097_1333708126641329_1840088207_nRadna sredina i evocirana sjećanja koja su dolazila prilikom obavljanja posla tokom 30 dana svoj izraz dobili su kroz dvije poruke dnevno. Sve poruke su imale istu strukturu, ali je svaka sadržajno bila drugačija, prenoseći različita raspoloženja, misli ili osjećanja. Poruke su se u većini slučajeva dijelile nepoznatim ljudima, mada ponekad i poznatim. U početku su  poruke bile samo tekstualni sadržaji, a poslije je svaki tekst pratila i odgovarajuća ilustracija. S obzirom na to da poruke predstavljaju umjetnički izraz na posao i svakodnevnicu koji nisu u vezi sa umjetničkom sferom, one istovremeno ispituju i uslove rada, cijenu rada, satnicu i sl. Analizirajući njih, u prvi plan se ističe i odnos prema sopstvu, slobodi izražavanja i pitanju kontrole nad ličnim životom.

Svakodnevnica, umjetnički izraz i sloboda

Karnevalsko izvrtanje stvarnosti, ironija i smjehovno jedini su, ali sigurno i najbolji način izraza svog Ja, pomjeranja značenja utvrđenih vrijednosti svakodnevnice, slobode, kritike. Alma performansom dolazi do drugih ljudi zatvorenih u svakodnevnicu, pokušava da djeluje na njih ili bar da pokrene misao o umjetnosti, slobodi izražavanja ili slobodi uopšte. Stvarnost se u većini slučajeva shvata ozbiljno, vladaju utvrđene norme koje su ponekad bespotrebno prisutne, ali ipak prisutne. Ironija i humor su tu da izmijene, dehijerarizuju njenu ozbiljnost, tu su jer su sastavni dio Ja ću raditi šta ja hoću. Kako Alma   kaže: ,,Kada se stvari pogledaju sa pristojne distance i sa smiješkom u grlu, one potpuno drugačije izgledaju, pa i nešto poput otkaza na poslu, promjene zanimanja ili zauzimanja za sebe i preuzimanja kontrole u situacijama u kojima smo naizgled bespomoćni izgleda sasvim moguće i sasvim lako, a nekada i zabavno.” Drugačije zaista ne može, jer drugačije ne opstaje.

16/17. oprezno vam se dajem, da se ne potrošim.
Radno vrijeme: 17. dan bez slobodnog dana i još uvijek sam lijepa.
Ja ću vam dati umjetnosti koliko ja hoću.

Izložba  Ja ću raditi šta ja hoću

Na izložbi u Zvonu predstavljene su sve poruke i ilustracije koje je umjetnica dijelila prolaznicima tokom tridesetodnevnog odgovora umjetnosti na svakodnevnicu. Na izložbi u Zvonu je kao finalni produkt rada izveden performans Hoću vraga, koji je performiranje teksta i koji čini presjek odabranih situacija tokom ovog performansa. Hoću vraga je odabir nekih razgovora tokom tih 30 dana i reakcije na rad i na samu umjetnicu. Hoćeš vraga je bila prva reakcija na rad, odnosno naziv Ja ću raditi šta ja hoću.

14429534_1333708176641324_788984979_n

Ovu porku vam je uručila 
poznata bh umjetnica:
Ako baš ništa na svijetu nema smisla,
hoću da zarađujem baš puno love,
pa nek ni to nema smisla.
Radno vrijeme:
Ako ne znaš, nauči.
Ja ću biti bogata ako ja hoću.
Ja ću raditi šta ja hoću.
Umjetnica: Alma Gačanin
alma_gacanin@hotmail.com

(14/15. dan na poslu)

Autorka: Kristina Topić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *