O “Singi Lumbi” Slavimira Stojanovića

Odrasli sa tugaljivom nostalgijom kažu, kako je detinjstvo doba nevinosti, dok se sećaju prvih školskih dana, prvih pročitanih knjiga, dečijih igri i stvari koje su voleli. Mnogi tvrde, kako bi se rado i vratili u taj period života. Knjiga, o kojoj ću Vam govoriti, ima moć da vrati odrasle u čarobni svet detinje mašte, a decu da zauvek drži u njihovom najnežnijem periodu života.

„Singi Lumba“ je knjiga za decu predškolskog uzrasta i prvenac Slavimira Stojanovića, beogradskog grafičkog dizajnera, kreativnog direktora, ilustratora i vizuelnog umetnika. Dobitnik je preko 300 međunarodnih nagrada i priznanja u domenu dizajna i advertajzinga, kao i nagrade UEPS-a za životno delo. Inspiracija za kreiranje ove slikovnice bila mu je kćerka Nađa i njen još nerazvijeni govor i dečiji svet. Izdavač ove knjige je Laguna (Beograd), zbirka Mala Laguna, a godina izlaska knjige je 2017.

Radnja slikovnice je tako jednostavna, a tako privlačna. Devojčica Singi Lumba voli da crta, ali nedostaje joj inspiracija i prava olovka za pravi crtež. U svom snu ona traga za čarobnom olovkom i upoznaje dečaka sa Planete plavih oblaka. Dečak Felipo joj pomaže da pronađe posebnu olovku i nacrta magičan crtež, koji oživljava uz zvuke njegove frule.

Ilustracije u knjizi su vrlo lepe, a likovi Singi Lumbe i Felipa su neodoljivi – čisti, razigrani, druželjubivi i željni znanja. Dopadljivi su i deci, koja će u njima prepoznati sebe i svoje težnje, a i odraslima, koji vole mislima da se vraćaju u svoje detinjstvo. Tekst je prilično sveden, tako da je preporučljiv za čitaoce – početnike, koji tek treba da zavole knjige i steknu čitalačke navike.

Singi Lumba je radoznala i pametna, tražeći pravu olovku, ona traži savršenstvo, traži ono najbolje u sebi. A toga nema bez inspiracije. Šta sve može da bude inspiracija? Prijateljstvo, maštanje o nekoj nepoznatoj Planeti plavih oblaka,  priroda koja nas okružuje, a koju slavimo kroz umetnost. Felipo je poput anđela čuvara – on ima krila i dolazi iz nekog, nama nepoznatog, sveta. On je tu, da našu junakinju posavetuje i nauči novim stvarima. Čak i naočare na njegovom licu govore neke stvari o njegovoj ličnosti – jedan okvir je četvrtast, sa oštrim ivicama, jer i Felipov um je brz i oštar, spreman za nova znanja. Drugi okvir je sasvim okrugao i pokazuje njegovu nežnu i prijateljsku stranu, koja se nesebično poklanja devojčici Singi Lumbi. To što ga Singi Lumba nacrta na kraju, onakvog kakvog je videla u snu – sa krilima i nasmešenog, pokazuje njenu želju da ga sretne u stvarnosti i ostvari njihovo prijateljstvo.

Na Sajmu knjiga u Beogradu ovo delo je ponelo Nagradu za najlepšu dečiju knjigu i nadamo se da će nas autor Slavimir Stojanović obradovati uskoro sa novim avanturama Singi Lumbe.

Autorka: Dajana Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *