Novo izdanje romana „Pod mesečevim lukom“ Slavice Garonje

(Srpska književna zadruga, 2018)

Prvenac Slavice Garonje „Pod mesečevim lukom“ objavljen davne 1992. godine (Rad, Znakovi pored puta) koji je te godine ušao u uži izbor za Ninovu nagradu, doživeo je svoje novo izdanje za koje je zaslužna Srpska književna zadruga.

Radnja romana koji je odmah po objavljivanju imao veoma dobar prijem kod čitalaca, predstavlja prema rečima same autorke „jednu modernu erotsku dramu“ smeštenu u tursko doba, čiji su glavni junaci jedan Turčin i srpska devojka Stamena. Autorka koja se inače kao univerzitetski profesor i naučni istraživač iz oblasti srpske narodne književnosti i fokloristike, dugo godina bavila srpskim kolektivnim arhetipskim znanjem i nasleđem, u ovu ljubavnu priču je utkala folkorne elemente.

Ljiljana Šop je u predgovoru za prvo izdanje ove knjige, kratki roman Slavice Garonje okarakterisala kao „stara nova bajka“, naglasiviši da je „Roman Pod Mesečevim lukom pisan pre današnjih podela, nesreća i mržnji. Pre najnovije istorije. Čitala sam ga svojevremeno, sticajem slučajnosti i okolnosti i u rukopisu, kao staru novu bajku, kao pesmu u prozi, kao obnovljenu priču o lepoti kao kazni, za sebe uživajući u iznalaženju tradicionalnih motiva vazda savremene narodne književnosti, opominjući se potom mesečinasto tragičnog Bore Stankovića i setno mudrog, nadvremenog Andrića. Rekla sam sebi: anahrono je, ali i moderno ovo kazivanje, tradicionalno, ali i samosvojno; evo nečega što obnavlja nevidljivu, ali i te kako postojeću liniju, vazdušastu stvarnost pripovedanja vezanog za tle i narod, a čudno oslobođenu i prostora i vremena. Univerzalnu stvarnost pod mudrim kamenom koji omeđuje naše nebo.“

Verujemo da će ovaj roman pisan pre više od dve decenije, i danas u ovom vremenu nacionalnih, verskih i svih ostalih podela, te i dalje prisutnog raspeća između tradicionalnih i modernih vrednosti, pronaći svoju čitalačku publiku i možda ukazati na problematiku koja gotovo arhetipski, već vekovima postoji u našem narodu.

Ana Stjelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *