Užasi postmoderne Lazara Stefanovića

U ponedeljak, 3. decembra od 19 sati u Galeriji Polet biće predstavljena zbirka mladog pisca Lazara Stefanovića “Užasi postmoderne”, objavljena ove godine u izdanju JP Službeni glasnik.

Na promociji će, pored autora, govoriti pisci Vladimir Kecmanović i Aleksandar Gatalica.

Sklop ove zbirke zacrtan je fibonačijevskom spiralom koju je autor stavio i na korice svoje knjige. Tako već u prvoj priči narator rođen početkom devedesetih godina prošlog veka iz vizure dečaka prikazuje život tokom raspada SFRJ pa sve do bombardovanja 1999. godine. Kroz priče se sreću elementi mnogih savremenih srpskih pisaca, koji su bilo tematski, bilo narativno bliski autoru ili onom njegovom naumu da pokuša objediniti kolaž tih takozvanih postmodernih diskursa. Tako srećemo uticaje Srđana Valjarevića, Zorana Ćirića, Gorana Petrovića, Milene Marković, a Svetislav Basara u Stefanovićevoj priči oživljava i kao književni junak. Već na početku svoje kazivanje narator smešta u peto godišnje doba, što može biti i pavićevski podtekst.

Ali užas sasvim sigurno odgovara i onom stanju duha koje kroz Stefanovićevu prozu progovara u ime jedne generacije. Ne čudi stoga što niz tih književnih uzora završava pričom „Pas, ipak, laje, Ana“ jednom vrstom isprepletanosti sa poetikom Vladimira Tabaševića, takođe još uvek mladog pisca, autoru vrlo bitnog koji je na neki način predvodnik te nove generacije na srpskoj književnoj sceni.

Lazar Stefanović peva u ime jedne već umorne generacije, koja život još nije iskusila a već ga dovoljno poznaje.

Lazar Stefanović je pisac koji ume da pripoveda, što je retkost u savremenoj srpskoj književnosti. Njegovo pripovedanje je tečno, precizno, neopterećeno suvišnim izletima u filozofiranje i postmodernističke stilske i jezičke egzibicije. On jezik koristi kao alat, ali na sebi svojstven, upečatljiv način njegove priče imaju glavu i rep, njegovi likovi imaju dubinu i jasnoću. Prva zbirka ovog mladog pisca kojom započinje svoju, verujem, uspešnu karijeru prozaiste pravi je dokaz da Njeno visočanstvo priča još uvek dobro stoji u srpskoj književnosti. 

Dejan Stojiljković
Već prvom zbirkom priča Lazar Stefanović pokazuje sposobnost da pronađe formu kojom će otelotvoriti multidimenzijalnost poluvirtuelnog sveta u kom živimo. To je više nego dovoljan razlog da mu se predskaže ozbirna spisateljska karijera. Činjenica da je ta forma u dobroj meri suptilna optimizam vezan za njegovu stvaralačku budućnost dodatno potcrtava. 

Vladimir Kecmanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *